Pravidlá ochrany osobných údajov

Šimon Šicko, Demo, Lucia Pašková, Lukáš Fila, Zuzana Suchová – stojíme za iniciatívou Kto pomôže Slovensku. Nemáme právnu formu. Sme radi, že chcete byť toho súčasťou.

Organizátorov, ktorí budú mať prístup k Vašim osobným údajom uvádzame menovite a budú pre Vás kontaktnými osobami. V prípade otázok, súvisiacich so spracovaním Vašich osobných údajov, sa na nás môžete obrátiť prostredníctvom e-mailu: [email protected]:

Dbáme na to, aby sme všetky Vaše osobné údaje, spracúvali v súlade s platnými právnymi predpismi v tejto oblasti. Tieto Pravidlá ochrany osobných údajov boli pripravené s ohľadom na Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EU) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov (ďalej len „Nariadenie“) a zároveň s ohľadom na zákon 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Nový Zákon“). Pravidlá objasňujú, ktoré osobné údaje vo všeobecnosti zhromažďujeme v rámci našej činnosti a ako tieto údaje používame a chránime.

1. Ktoré údaje spracúvame

Vo všeobecnosti spracúvame len také osobné údaje, ktoré nám sami poskytnete. Sú to najmä nasledovné osobné údaje:

a) Kontaktné údaje

Medzi kontaktné údaje zaraďujeme najmä meno, priezvisko, telefónne číslo a adresu elektronickej pošty

b) Informácie o finančných príspevkoch

Medzi informácie o finančných príspevkoch zaraďujeme najmä čísla Vašich bankových účtov, z ktorých ste nám poslali dobrovoľný finančný príspevok, výšku príspevku ako aj poznámky uvedené v jednotlivých prevodoch.

c) Údaje zahrnuté v komunikácii

Medzi údaje zahrnuté v komunikácii zaraďujeme v prvom rade akékoľvek osobné údaje poskytnuté nám v rámci komunikácie, ale zároveň aj samotný obsah komunikácie, teda napríklad obsah e-mailu, či facebookovej správy.

2. Ako údaje používame a účel spracúvania osobných údajov

Osobné údaje organizátorov a záujemcov o iniciatívu Kto pomôže Slovensku zhromažďujeme a využívame v súlade s platnými právnymi predpismi, na základe vášho dobrovoľného súhlasu, a to najmä za účelom komunikácie s Vami, informovania Vás o našej činnosti, ale aj za účelom prípravy a financovania aktivít, kvôli ktorým iniciatíva vznikla. Poskytnutie Vašich osobných údajov je dobrovoľné, nemáte žiadnu zákonnú ani zmluvnú povinnosť nám tieto údaje poskytnúť. Miera osobných údajov, ktoré nám poskytnete záleží na Vás. Niektoré Vaše osobné údaje môžu byť zverejnené zo zákona, napríklad v rámci transparentného účtu sú viditeľné názvy účtov prispievateľov.

3. Ako údaje zdieľame

Vaše osobné údaje nezdieľame s nikým. Nemáme žiadne osoby, ktoré by Vaše osobné údaje spracúvali za nás. Pri našich aktivitách však využívame bežne dostupné nástroje spracúvania a zdieľania dát ako napr. Google Drive, Google Forms, Gmail a podobne, ktoré môžu obsahovať aj Vaše osobné údaje. Vždy dbáme na to, aby prístup k Vašim osobným údajom mal len úzky okruh ľudí a overených partnerov.

4. Ako môžete nakladať s Vašimi údajmi

Ako dotknutá osoba máte v stanovenom rozsahu právo rozhodovať o nakladaní s Vašimi osobnými údajmi. Uplatniť nižšie uvedené práva môžete kontaktovaním zakladateľov iniciatívny prostredníctvom uvedených e-mailov uvedených vyššie. Budeme sa Vám snažiť odpovedať čo najskôr, vždy Vám však odpovieme najneskôr do jedného mesiaca od Vašej žiadosti. V prípade pochybnosti o Vašej totožnosti Vás môžeme požiadať, o dodatočné overenie Vašej totožnosti. Platné právne predpisy ako sú Zákon, resp. od 25.5.2018 Nariadenie a Nový Zákon Vám zabezpečujú najmä:

a) Právo na prístup

Máte právo od nás požadovať potvrdenie o tom, či sa spracúvajú Vaše osobné údaje, a pokiaľ tomu tak je, získať kópiu týchto údajov a dodatočné informácie vyplývajúce z § 28 Zákona, resp. neskôr čl. 15 Nariadenia a § 21 Nového Zákona. V prípade, že o Vás získavame veľké množstvo údajov, môžeme od Vás požadovať, aby ste špecifikovali svoju požiadavku na okruh konkrétnych údajov, ktoré o Vás spracúvame.

b) Právo na opravu

K tomu, aby sme o Vás neustále spracúvali len aktuálne osobné údaje potrebujeme, aby ste nám ich zmenu oznámili čo najskôr ako nastane. V prípade, že o Vás spracúvame nesprávne údaje, máte právo požadovať ich opravu, ktorú na základe Vašej žiadosti vykonáme.

c) Právo na výmaz

Ak budú naplnené podmienky § 17 Zákona, resp. neskôr článku 17 Nariadenia a § 23 Nového Zákona, môžete požadovať výmaz Vašich osobných údajov. O výmaz preto môžete žiadať napríklad ak ste odvolali Váš súhlas so spracúvaním, úspešne namietli náš oprávnený záujem a neexistuje iný právny základ spracúvania, alebo v prípade, že Vaše osobné údaje spracúvame nezákonne, alebo sa pominul účel, na ktorý sme Vaše osobné údaje spracúvali a nespracúvame ich za iným kompatibilným účelom. Vaše údaje však nevymažeme, ak sú potrebné na preukazovanie, uplatňovanie alebo obhajovanie právnych nárokov.

d) Právo na obmedzenie spracúvania

Ak budú naplnené podmienky § 28 Zákona, resp. neskôr článku 18 Nariadenia a § 24 Nového Zákona, môžete od nás požadovať, aby sme obmedzili spracúvanie Vašich osobných údajov. O obmedzenie preto môžete žiadať napríklad, počas toho ako namietate správnosť spracúvaných údajov alebo v prípade, že je spracúvanie nezákonné a Vy si neželáte, aby sme údaje vymazali, ale potrebujete, aby ich spracúvanie bolo obmedzené počas toho ako si uplatníte Vaše práva. Vaše údaje naďalej spracúvame ak existujú dôvody na preukazovanie, uplatňovanie alebo obhajovanie právnych nárokov.

e) Právo na prenosnosť

Ak je spracúvanie založené na Vašom súhlase alebo vykonávané za účelom plnenia s Vami uzatvorenej zmluvy a zároveň vykonávané automatizovanými prostriedkami, máte právo od nás obdržať Vaše osobné údaje, ktoré sme od Vás získali v bežne používanom strojovo čitateľnom formáte. Ak o to budete mať záujem a bude to technicky možné, Vaše osobné údaje prenesieme priamo k inému prevádzkovateľovi. Toto právo nebude možné uplatniť na spracúvanie vykonávané z dôvodu plnenia úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci.

f) Právo namietať voči spracúvaniu

Ak spracúvame Vaše osobné údaje z dôvodu plnenia úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pokiaľ je spracúvanie vykonávané na základe našich oprávnených záujmov či oprávnených záujmov tretej strany, máte právo namietať voči takémuto spracúvaniu. Na základe Vašej námietky spracúvanie osobných údajov obmedzíme a pokiaľ nepreukážeme závažné oprávnené dôvody spracúvania, ktoré prevažujú nad Vašimi záujmami, právami a slobodami alebo dôvody na preukazovanie, uplatňovanie alebo obhajovanie právnych nárokov, osobné údaje naďalej spracúvať nebudeme a Vaše osobné údaje vymažeme. Máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu osobných údajov na účely priameho marketingu. Po vznesení námietky Vaše osobné údaje už na tento účel spracúvať nebudeme.

g) Právo podať sťažnosť

Ak sa domnievate, že spracúvanie Vašich osobných údajov je v rozpore s Zákonom, resp. neskôr Nariadením či Novým Zákonom, máte právo podať sťažnosť na jeden z príslušných dozorných orgánov, najmä v členskom štáte Vášho obvyklého pobytu, miesta výkonu práce alebo v miesta údajného porušenia. Pre územie Slovenskej republiky je dozorným orgánom Úrad pre ochranu osobných údajov, so sídlom: Hraničná 4826/12, 820 07 Bratislava, Slovenská republika, web: www.dataprotection.gov.sk, tel.: +421 /2/ 3231 3220.

h) Právo odvolať súhlas

Ak je spracúvanie Vašich osobných údajov založené na súhlase, máte právo tento súhlas kedykoľvek odvolať. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na už vykonané spracúvanie.

5. Odkiaľ máme Vaše údaje

Osobné údaje, ktoré spracúvame získavame priamo od Vás.

6. Ako dlho a kde údaje uchovávame

Vaše osobné údaje uchovávame do skončenia účelu v bode 2, avšak najneskôr do odvolania súhlasu.

7. Zmeny týchto pravidiel

Znenie týchto Pravidiel sme oprávnení z času na čas zmeniť, najmä za účelom zapracovania legislatívnych zmien, či zmien účelu a prostriedkov spracúvania. Vaše práva vyplývajúce z týchto pravidiel alebo príslušných právnych predpisov však neobmedzíme. V prípade, že dôjde k zmenám pravidiel spôsobilým ovplyvniť Vaše práva, vhodným spôsobom Vás nato s dostatočným predstihom upozorníme.

Kto pomohol Slovensku? My všetci. Ďakujeme.

Iniciatíva #KtoPomozeSlovensku vznikla na začiatku pandémie, keď si ešte nikto z nás nevedel predstaviť jej priebeh a možné následky. Obrázky z Talianska však vyvolávali tie najhoršie obavy, že ak sa podobný scenár zopakuje u nás, náš zdravotný systém to nemôže zvládnuť. Rukavice, chirurgické rúška, respirátory, operačné čiapky, ochranné štíty, overaly, dezinfekčné prostriedky, okuliare, bezkontaktné teplomery, germicídne žiariče, čističky vzduchu – to všetko chýbalo nemocniciam, ambulanciám, zariadeniam sociálnych služieb, záchranárom, lekárňam. A to bol impulz, aby sa dala dokopy skupina ľudí, ktorá sa naživo predtým nikdy nestretla, a pokúsila sa situáciu zvládnuť. To podstatné sa však podarilo iba vďaka tým, ktorí našej iniciatíve dali dôveru a podporili ju finančne, tovarmi a službami, ale aj nespočetnými hodinami svojho času a energie.

Počas dvoch mesiacov, v najťažšom období pandémie, sa nám spoločne podarilo vyzbierať vyše 1,3 milióna eur na adresnú pomoc zdravotníckym zariadeniam. Bolo to spolu 10 626 darov od 186 firiem a 10 404 jednotlivcov.

Ďakujeme darcom každého jedného daru. Ale aj tým, ktorí prispeli nielen finančnou čiastkou, ale najmä svojou energiou, časom, know how a profesionalitou:

  • programátorom stránky a ďalším skvelým zázračným ľuďom z Pixel Federation, ktorí organizovali runnerov, riadili faktúry a nákupy, aktualizovali web a sociálne médiá,
  • neúnavnému dopytovému a distribučnému tímu z Curaprox Slovensko, ktorí neúnavne zberali a overovali dopyty a pripravovali distribúciu,
  • komunikačným profesionálom zo SEESAME, ktorí sa starali o to, aby sa o ľudia dozvedeli o možnosti pomáhať,
  • Kalixt Slovensko s.r.o. za poskytnutie skladu,
  • DPD SK, vďaka nim sa ťažko získané ochranné pomôcky plynulo a rýchlo dostávali zdravotníkom a ľuďom v prvej línii,
  • ľuďom z portálu Sashe za šitie rúšok, ktoré sa pri zvládnutí pandémie ukázali ako kľúčové,
  • Demotivácii a všetkým influencerom, vďaka ktorým sa v pomoci spojilo celé Slovensko,
  • VÚB za nasadenie pri získaní unikátnych čističiek vzduchu pre UNB a poskytnutie reklamného priestoru a Rádiu Express za neskutočnú mediálnu podporu,
  • a v neposlednom rade všetkým runnerom, pilotom a pomocníkom za každú dobrovoľne strávenú minútu na ceste, v lietadle či v sklade, ktorou ste tomuto projektu pomohli.

Ďakujeme vám všetkým za všetky vaše podporné správy, ochotu pomôcť, zapojiť sa, ísť s kožou na trh, vyjsť z komfortnej zóny, prispieť a ukázať, že dôvera a solidarita nám na Slovensku nie sú cudzie.

Teraz už vďaka vám vieme, že všetko dokážeme zvládnuť.